מתי עדיף לפנות להליך גישור ?
כששני בני הזוג בשלים לפרידה ולגירושין ומעוניינים לפתור את כלל המחלוקות ביניהם בדרך של הסכמה, קצרה וזולה יחסית, אזי רצוי לפנות להליך של גישור בעזרת מגשר מוסמך, רצוי עו"ד מומחה בענייני משפחה. בהליך הגישור
בוחרים יותר ויותר זוגות מידי שנה בשנה מאחר והם מבינים את יעילותו.
זכרו !! פשרה הוגנת בגישור והסכם טוב בגישור, היא פשרה ששני בני הזוג אינם מרוצים ממנה, אולם יכולים לחיות עמה בכבוד, פשרה המאפשרת להם להתארגן ולהמשיך בחייהם, להמשיך באחריות ההורית שלהם למען ילדיהם ואשר תעזור להם מבחינה כלכלית ורכושית.
הגישור נולד מתוך הסכמה משותפת, ורצון חופשי. הליך הגישור שם דגש על הצורך לשמר מערכת יחסים טובה בין בני הזוג לאחר גירושיהם, ומאפשר תקשורת בין בני הזוג הפועלת לטובת הילדים. ההליך מתמקד בפגישות בני הזוג יחד ולחוד עם המגשר, עד להגעתם להסכם גירושין כולל. ההסכם יוגש לאישור בית המשפט לקבלת תוקף של פסק דין להסכם גירושין.
גירושין באמצעות הגשת תביעות בבית המשפט או הליך גישור באמצעות מגשר, שתי הדרכים מובילות לכאורה לתוצאה זהה , דהיינו עריכת הסכם גירושין וקבלת הגט המיוחל. עם זאת, ההבדל בין שני ההליכים הוא עצום: במהות, בכעסים, בלוח הזמנים, בעלויות, בהשפעה על היחסים שאחרי הגירושין, ועוד.
הליך משפטי הינו הליך ארוך, כואב ומייגע. לעיתים, אין כל ברירה ומי מבני הזוג פונה ראשון להגשת תביעותיו בביהמ"ש לענייני משפחה או לביה"ד הרבני.
הן ביהמ"ש לענייני משפחה והן ביה"ד הרבני עמוסים בדיונים ובתביעות ע"י בני זוג, והליך שכזה מטבע הדברים ארוך ומייגע, אשר גורר אחריו כעסים ואמוציות שניתן להימנע מהם בהליך של גישור והכל למען שלמות המשפחה והילדים.
כיום, קיים החוק ליישוב סכסוכים המחייב את בני הזוג בטרם פנייה לערכאות להגשת תביעות, הם צריכים להגיש בקשה לישוב סכסוך לפנות תחילה להליך של גישור חובה ביחידת הסיוע שליד ביהמ"ש או ביה"ד. לעיתים בני הזוג מצליחים להגיע להסכם בעזרת יחידת הסיוע. ברוב המקרים, הגישור אינו מצליח, מאחר ומי מבני הזוג אינו מעוניין בו, ואז הדרך פתוחה להגשת תביעות בביהמ"ש.
זכרו שניתן בכל שלב לפנות להליך של גישור גם לאחר הגשת תביעות בבית המשפט או בבית הדין.
יתרונות הליך הגישור
הרעיון המרכזי בבסיסו של הליך הגישור, גורס כי מרבית הסכסוכים בין בני זוג ניתנים לפתרון מחוץ לכותלי בית המשפט, בצורה מוסכמת בין הצדדים, ומבלי להידרש להליכים משפטיים ארוכים ויקרים. במסגרת הליך הגישור, בני הזוג נפגשים ומנסים להגיע בכוחות עצמם לפשרה מוסכמת, וזאת בניצוחו של איש מקצוע, המנהל את התהליך בצורה הטובה ביותר.
חסכון כספי רב – הסכום המשולם לעו"ד לענייני משפחה להגשת תביעות וניהול הליך הגירושין, הינו סכום גבוה בדרך כלל, לעומת הליך הגישור שהינו זול יותר ומוערך לפי מספר השעות ששני בני הזוג נמצאים עם המגשר. בנוסף, יש לשלם למגשר בדרך כלל עבור הכנה וניסוח הסכם הגירושין.
חסכון בזמן – הליך הגישור לעומת ההליך המשפטי הינו הליך מהיר יותר וזריז. בהשוואה להליך משפטי כאשר בתי המשפט עמוסים בתיקים רבים, אין ספק שהליך הגישור מהווה את הפתרון העדיף, במרבית המקרים, וזאת, כל עוד שני הצדדים מעוניינים להגיע לפתרון מוסכם ולהתפשר במידה מסויימת.
הליך רגוע ללא מלחמה – בדרך כלל כשמוגשת תביעה ע"י מי מהצדדים מדובר בהכרזת מלחמה, היחסים בין בני הזוג מחריפים ועורכי הדין נלחמים האחד בשני למען לקוחותיהם. הליך משפטי הינו כואב ולעיתים מוגשות בו בקשות לעיכוב יציאה מהארץ או עיקולים כאלו ואחרים, דבר המגביר ומעצים את הסכסוך.
הגישור מבקש לבנות מערכת יחסים בריאה בין בני הזוג גם לאחר הגירושין – יתרון שהוא לטובת הילדים. באמצעות ההליך יגיעו בני הזוג להסכמות הדדיות באופן רצוני ומתפשר. אין מלחמות, אין התנצחויות, ואין הפסדים לאף צד. גישור הוא בעיקרו הליך שמפחית לחצים, ומסייע לפתור את הסכסוך באופן יותר קל וחברי.
בנוסף, בהליך הגישור אתם מגיעים להסכמות בקצב ובדרך שלכם, ללא לחץ ולוח זמנים עמוס שמכתיב ביהמ"ש. אתם אלו ששולטים בחייכם וקובעים כיצד יראה ההסכם הסופי.
הליך חסוי וסודי– הדברים וההסכמות שיעלו בגישור על ידי הצדדים, בעל פה או בכתב, לא ישמשו נגדם בבית משפט או בבית הדין, הינו חסוי ולא ניתן להעלות את הדברים ואת ההסכמות שהיו בהליך זה, ככל שהיו, אם וכאשר הליך הגישור לא יצלח.
הליך רצוני – בני הזוג מגיעים להסכמות בנושאים הכרוכים בגירושין מתוך רצון ללא כפייה. רק כאשר הם בטוחים בהסכם המתאים להם, הוא יוגש לבית המשפט לאישורו. לחילופין, בהליכי גירושין בבית המשפט, ההחלטות מתקבלות בדרך כלל ע"י השופט ולא תמיד בהסכמת הצדדים.
פגישות באוירה נעימה – הגישור הינו הליך גמיש, יצירתי, מתנהל בנועם ותרבותיות. בני הזוג רוקמים את ההסכמים ביניהם ברוח טובה ככל שניתן. דיונים בבית המשפט בתיקי גירושין הינם מתוחים וטעונים מאוד.
בהסכם גישור אפשר לפרט נושאים ורעיונות שפסק דין לא יתייחס אליהם. ניתן לנסח הסכמות מפורטות, כולל בנושאים שפס"ד של ביהמ"ש לא ייכנס אליהם. כך יכולים בני הזוג להגיע להסדרים מפורטים וספציפיים, המכסים הרבה יותר אפשרויות, וכך למנוע צורך של פנייה לערכאות בעתיד, אם יתעוררו קשיים בנושאים שפסק הדין לא מתייחס אליהם כלל.
אין מנצחים או מפסידים – בגישור גירושין בני הזוג עצמם מחליטים על ההסכם בסופו של דבר מאחר ואין כל כפיה.
כל האמור לעיל, לגבי יתרונות הסכם יחסי ממון וגירושין נכון כל עוד מדובר בפשרה הוגנת, ובהסכם המאפשר לשני הצדדים לצאת לדרך חדשה ולבנות את הפרק הבא, גם רגשית וגם כלכלית.
חסרונות הליך הגישור – מתי עדיף לפנות לבית המשפט ?
כאשר צד כלשהו אינו מעוניין להתגרש – הליך הגישור מצליח בדרך כלל כששני הצדדים מעוניינים להיפרד. כאשר צד כלשהו מערים קשיים ואינו מעוניין להיפרד, יהא קושי רב בגישור ויש מקום לפנות לביהמ"ש לקבלת החלטות ופסקי דין.
כאשר צד אינו מעוניין לחשוף מסמכים ומעוניין להפתיע את הצד השני – לעיתים בהליך הגישור יש צורך לחשוף מסמכים כאלו ואחרים לרבות הכנסות או רכוש כלשהו הקיים למי מבני הזוג, על מנת להגיע להסכם הוגן, ובמידה ומי מהצדדים לא מעוניין לחשוף זאת, ומעוניין להפתיע את הצד השני בביהמ"ש, אזי אין טעם לגישור.
כעסים רבים בין בני הזוג – כשיש למי מבני הזוג כעסים רבים על הצד השני, כמו בגידה למשל, אז יש חשש שהליך הגישור לא יצליח.
פערים רבים בין בני הזוג – כשיש פערים כספיים רבים בין בני הזוג בעיקר לגבי סכום המזונות או באשר לזכויות כספיות או הלוואות כאלו ואחרות, או במצב של ריבוי נכסים, אזי קיימת האפשרות שהגישור לא יצליח ויש מקום להכרעות שיפוטיות.
מצב שיש צורך בסעדים זמניים כגון עיכוב יציאה, עיקולים וכו' – אם מי מהצדדים מבריח נכסים או כספים והצד השני מגלה זאת, או אם קיים חשש לבריחה מן הארץ, אזי יש מקום להגשת תביעות אשר במסגרתן ינתנו סעדים זמניים כגון צו עיכוב יציאה או צווי עיקול למיניהם על מנת למנוע הברחות וסיכול.
מצב בו אחד הצדדים מנשל את הצד השני מנכסים ואתה בטוח שבביהמ"ש תקבל יותר, או לחילופין כשצד אחד חלש והצד השני מאיים ולוחץ עליו לחתום – עדיף לנהל מאבק משפטי – לעיתים קורה שצד כלשהו לוחץ על הצד השני להסכים לתכתיביו, תוך כדי לחצים ואיומים כאלו ואחרים. במצב שכזה כדאי לפנות לביהמ"ש בהנחה ואתם סבורים פחות או יותר מה תהיינה התוצאות שהן כנראה תהיינה טובות יותר ממה שתשיגו בהסכם גישור.
זכרו ! לא לחתום על הסכם שאינכם שלמים אתו !! כי לא ניתן לבטל הסכם שאושר בביהמ"ש.
זכרו תמיד ! בהליך גישור כדאי ואף רצוי לכל צד להיוועץ עם עו"ד מטעמו שיעזור לו בקבלת ההחלטות וזאת מאחר והמגשר הינו נייטראלי לחלוטין ואינו יועץ משפטי לצדדים.
במידה והנך מיוצג, עוה"ד שלך יגן על האינטרסים שלך ויעזור לך בגיבוש ההסכם הכולל עד לחתימתו. במידה שאינך מיוצג רצוי לשכור עו"ד מומחה בתחום לצורך הבנת ההסכם. לאחר אישור ההסכם בביהמ"ש, לא ניתן לבטלו.
תוכלו תמיד לפנות אלי הן כמגשרת והן כיועצת בהליך הגישור ובהגעה להסכם ותקבלו את ההסכם הטוב ביותר עבורכם. אלווה אתכם לאורך כל הדרך בצורה מקצועית, יעילה ונכונה.