האם אלימות כלכלית במשפחה היא עבירה פלילית

1.02.2020
אלימות כלכלית במשפחה

מה קורה אם זוג או בני משפחה שמסוכסכים ביניהם מגיעים לכדי עימות כלכלי אלים: האם מניעת דמי קיום למשל, היא עברה פלילית? ואם לא, מה אפשר לעשות במישור המשפטי?

בעל ואישה הסתכסכו ביניהם והבעל מגלה אלימות כלפי האישה, ומכה אותה. במצב כזה אין ספק שעל האישה  לשכור שירותים של עורך דין פלילי שיגיש כתב אישום נגד הבעל, כיון שהיא זכאית להגנת החוק. אלימות פיזית היא עברה פלילית, שגוררת הרחקה ואף מאסר, והיא אף זכאית לעיתים לתשלום פיצויים.

אבל מה קורה אם בעל ואישה מסוכסכים ביניהם, והבעל (או האישה) מחליטים להטיל עיקול על חשבון הבנק של בת או בן הזוג, או שהם לא מאפשרים להם למשוך כסף או מונעים מהם דברים שונים, כמו קניית בגדים או אפילו אוכל בלי אישור מצידם? תחשבו על זוג שגר בתל אביב, למשל, והכסף שהבעל משאיר לאשתו לא מספיק לה כדי לנסוע לבקר את הוריה שגרים מחוץ לעיר.

אלימות כזו היא אלימות כלכלית, וישנם רבים שרואים בה בריונות של ממש, אך יחד עם זאת המשפט הישראלי עדיין לא מחשיב אותה לעבירה פלילית. אותה אישה שגרה בתל אביב, יכולה להיכנס לתחנת משטרה, ולהתלונן על כך שאין לה כסף לנסיעות או לקניית בגדים, אבל ידי השוטרים תהיינה כבולות.

מה אפשר לעשות במקרה של אלימות כלכלית בין בני זוג?

ראשית, יש להתייעץ עם עורך דין שיש לו מומחיות בתחום: זה יכול להיות עו"ד לדיני משפחה כיוון שכן מדובר פה בעבירה אזרחית ואף סוג של התעללות נפשית ודיכוי, ואף לדרוש פיצויים על עוגמת נפש מהצד הפוגע.

למה זה? כיון שאם מונעים ממישהו או מישהי גישה למקורות הכלכליים שלהם – המשכורת שלהם או הרכוש המשותף, הדברים לא נגמרים שם והם בהחלט יכולים לקבל פנים אחרות וחמורות הרבה יותר.

לעיתים קרובות קורה שאותה אלימות כלכלית מלווה גם באלימות נפשית או מילולית (שגורמת נזק נפשי), והיא משפילה וגורמת נזקים במישורים שאינם בהכרח כלכליים. מבחינה זו, המצב קרוב יותר לאלימות פיזית, מאשר לסכסוך משפטי על ענייני ירושה למשל, או הכנסה. אלימות רגשית, בדומה לפיזית – מוכרת בהיבט הפלילי. במקרים כאלו מומלץ  לשכור עו"ד פלילי.

הדבר החשוב השני הוא לדעת שיש מה לעשות במישור האזרחי: אפשר לתבוע נזק במישור ההכנסה (מניעת הכנסה שמגיעה כדין), אבל גם לתבוע עבור הנזק הנפשי או האחר שנגרם.

לא רק בני זוג יכולים לתבוע. אם יכולה לתבוע בשם ילדיה הקטינים, אם האלימות הכלכלית שננקטת כלפיה גורמת נזק להם. הילדים, גם כבגירים, יכולים גם הם להיות צד לתביעות שכאלה. זו עוד סיבה שבגללה חשוב להתייעץ עם עורך דין מתאים.

לסיכום, אם כך: במקרה של אלימות כלכלית – מניעת הכנסה או חיים כלכליים תקינים – יש מה לעשות גם במישור שאינו פלילי. לא צריך להרים ידיים או לקבל מצב נתון כהכרח, בשום מקרה.

כתובתינו
רח' כנרת 5 ב"ב מגדל בסר 3 (קומה 35)
03-7532601
פקס: 03-7532602
שעות פעילות
א-ה מהשעה 9:00-18:00
דואר אלקטרוני
tirza@navelaw.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות
לייעוץ ראשוני עם תרצה נוה
חייגו עכשיו: 03-753-2601
או השאירו פרטים לקבלת שיחה חוזרת: